Hverdagstips - fordøyelse

Er du en av de som har utfordringer knyttet til fordøyelse, er du ikke alene. Stadig flere får utfordringer i form av kjapp- eller treg mage, følelsen av å være uvel, og opplevelsen av å være oppblåst. Det er kanskje "ufarlige" tilstander, men det er også tilstander som kan prege en mye i hverdagen. Kanskje må du ha et toalett i nærheten, luftsmerter som gjør det ubehagelig å være i bevegelse eller ha på stramme klær, eller kanskje du konstant er tom for energi? 


Lag deg noen enkle rutiner som gjør at du klarer å holde dem. Små rutiner kan lage store forskjeller!

Finn dine rutiner i hverdagen

De aller fleste av oss kan gjøre små endringer i hverdagen, som vil gjøre en stor forskjell for fordøyelsen og helsen vår. Men når vi mennesker skal gjøre endringer i livsstil, har vi en tendens til å forvente (av oss selv) at vi skal gå inn i et "alt eller ingenting"- modus, hvor usunt og halvfabrikat blir erstattet med grønnkål, spinat og en kyllingbit. Supermosjonist i oss svipper også innom, å reiser på treningssenteret fem ganger... Før vi sakte men sikkert justerer tempoet mot vårt gamle. Kanskje satt litt på spissen, men du forstår tegningen? 

En nøkkel for å ta gode nærings- og livsstilsvalg, er å etablere noen gode rutiner i hverdagen. Disse rutinene har til hensikt å hjelpe deg når fristelsen for det mer usunne kommer, fordi rutinene allerede er etablert i din hverdag når det blir litt hektisk. Under finner du inspirasjon (basert på egne erfaringer og tanker) om hvordan du kan lage deg noen gode rutiner og løsninger i hverdagen. 

Ukesmeny gir variasjon, ukeshandel gir færre fristelser

En av de mest brukte setningene i husstanden er kanskje "hva skal vi ha til middag i dag?", å det høres kanskje litt uovervinnelig ut å skulle sette seg ned å lage en ukesmeny - du må jo tross alt ta stilling til hva du skal spise til middag syv dager på rad. Men ukesmeny er gull i hverdagen! Det blir en uke til du må ta stilling til middager igjen, fristelsen for kjappe løsninger blir mindre, å du blir vant til å skulle planlegge så langt frem i tid. Ta deg litt tid å sett opp en ukesmeny, planlegg kjappe middager (ikke kjappe løsninger) på travle dager, å mer krevende middager de dagene du har bedre tid. Kanskje du tilmed dobler oppskriften på en suppe eller gryterett, så du har en god middag ferdig på en travel dag?

Når du skal handle inn til ukesmenyen din, har du alt du trenger. Å om det som skulle være en rolig dag blir hektisk, gjør det jo ikke noe om du tar onsdagens kjappe middag istedefor den oppsatte gryteretten på mandag? Fyll på midt i uken med evt. manglende ferskvarer - å lukk øynene når du står ved de fristende sjokoladene ved kassen. 

Drikker du nok vann i hverdagen? 

Det er fort gjort å drikke litt for lite vann i løpet av dagen, å mange av oss får i seg alt for lite. Men ved å fylle en vannflaske å ha med i løpet av dagen, gjerne med noen eteriske oljer i, er en enkel måte å sikre optimalt inntak av væske. Ved å ha en vannflaske med seg i hverdagen får man en påminnelse på å drikke, å man vet hvor mye væske man har fått i seg iløpet av dagen. 

En tommelfingerregel på hvor mye væske man skal ha i løpet av dagen er å gange din egen kroppsvekt (kg) med 30 ml. Dvs at en person på 60 kg skal ha (60x30= 1800 ml) 1,8 liter vann i løpet av dagen. 

Kjøper du en banan - stemmer du på banenen!

Det er full forståelse for at dette høres litt snodig ut. Men når du handler ett produkt, har du ofte forskjellige varianter av samme produkt. Når du handler ett produkt, gir du en stemme til produktet du kjøper - så på denne måten kan du som forbruker bevisst stemme på de ulike produktene man ønsker. Så velg økologiske varianter om det lar seg gjøre, helst norsk og ikke minst: det produktet med kortest mulig ingrediensliste (helst under 5). 

Ett annet hjelpemiddel når du handler er å prøve å finne produkter hvor du faktisk kan uttale ingredienslista - ikke spis ord du ikke kan uttale. 

Lenge siden du har glodd i veggen?

Hverdagene våres har et langt høyere stressnivå, enn hva man hadde tidligere. Å det som kanskje har forandret seg enda mer, er hvordan vi alltid skal være tilgjengelige på det som før ble kalt "telefonen". Resultatet er kanskje at vi aldri er helt tilgjengelig, der vi blir sittende midt mellom en eksisterende hverdag og sosiale medier. Men når satte du sist, å bare pustet? 

Vi har en uheldig tendens til å gå store deler av dagen å så vidt snapper etter luft, før vi forsetter med alt vi skal "rekke". Av erfaring er det å ikke trekke pusten godt, å ta seg en pause - noe som påvirker fordøyelsen mye. Bevegelsen av å puste godt med magen, roer kroppen og gir behagelig bevegelse for magen. Så her kommer en liten utfordring til deg... Pust litt hver dag!

Finn deg et hyggelig sted hvor du kan ta en timeout. Kanskje på en stein i skogen, en lenestol foran peisen (kanskje med et fotbad?), eller bare ett trappetrinn, å legg bort plikter, gjøremål og telefon, å kjenn hvordan det er å trekke pusten helt ned i magen. Etterhvert kan du legge merke til hvilke lyder du har rundt deg, kanskje knitring i vedovnen, en fugl som kvitter eller en flue som kræsjer rundt i vinduskarmen? Hvor lenge denne hverdagspausen varer, er opp til deg. Kanskje du rekker 4 minutter i en lunsjpause, 15 minutter mens gryteretten koker, eller to korte øvelser i løpet av dagen - det viktigste er at du blir tilgjengelig til deg selv. 

Hiv slappe grønnsaker i middagen

Å være mer bevisst på å bruke opp grønnsakene i kjøleskapet, er en enkel måte å få i seg litt ekstra av de gode næringsstoffene og vitaminene. Det er utrolig hvor god en lasagne kan bli av litt grønnsaksrester! Eller hvorfor ikke knaske den siste gulrota, om du er litt småsulten på kvelden? Matbutikkene har litt variert utvalg av økologiske grønnsaker, men sjekk hvor grønnsaken kommer fra for å finne de norske med litt mindre sprøytemidler. 

Om det ikke er en crizpy salat du skal lage, er det heller ikke noe i veien for å velge de fryste variantene. I motsetning til ferskvaredisken som ofte har lang frakt til butikken, er de fryste høstet på sitt beste når det kommer til næringsinnhold!

By opp vaskekosten på en dans 

For mange kan man føle at det forventes at når man skal være aktiv, skal man enten gå på topptur, treningssenter osv. Men kanskje du ikke har motivasjonen til dette, eller rett og slett ikke helse? Senk kravene til deg selv, å begynn i det små. Du har antakelig mange gjøremål i løpet av dagen som har en form for bevegelse og aktivisering i seg. 

Rakk du ikke å gå på toppen av ett fjell, har du kanskje vært ute med gressklipperen. Skal du hente posten, kan du jo gå en liten tur på femten minutter først? Kanskje du har lyst til å se noe nytt, så du begynner med stolpejakt. Eller kanskje du setter på litt musikk å tar en dans med vaskekosten, eller rister litt på rompa mens du lager middag? Bruk fantasien til hvordan du kan få litt mer bevegelse i hverdagen, uten at du blir støttemedlem med dårlig samvittighet på et treningssenter.

Har magen din mer rutiner enn deg?

I hverdagen kan det være lett å utsette måltider litt, med at man "skal bare..." før man må spise - å plutselig har det gått en time eller to ekstra før man får spist, eller kanskje tilmed begynt å lage maten. Slike dager kommer selvsagt, men de bør være et unntak om du har en tarm som ikke er helt fornøyd. Det å ha rutiner når det kommer til måltider, gir forutsigbarhet for fordøyelsen. Kroppen din vil ikke oppleve at det blir ujevnt inntak av energi, å fristelsen for kjappe løsninger blir ikke like enkel. Bruk ukesmenyen for å planlegge gode næringsvalg på de travle dagene, og store porsjoner de roligere dagene som kan fylle fryseren.